Paweł Rabiej rezygnuje ze stanowiska rzecznika Nowoczesnej. Ryszard Petru wyjaśnił mu, kim byli naziści

23-01-2017 23:27
Paweł Rabiej, Nowoczesna Fot. Adrian Grycuk / wikimedia.org / CC BY-SA 3.0

Paweł Rabiej nie jest już rzecznikiem Nowoczesnej. Dziennikarz oficjalnie sam zrezygnował ze sprawowanej funkcji. Media wskazują jednak, że decyzja polityka prawdopodobnie związana była z jego skandalicznym wpisem na Twitterze na temat niemieckich obozów koncentracyjnych. Zwłaszcza, że krytycznie do słów Rabieja odniósł się lider Nowoczesnej Ryszard Petru.

O rezygnacji Pawła Rabieja ze stanowiska rzecznika Nowoczesnej poinformowano na oficjalnym koncie partii na Twitterze w poniedziałek ok. godz. 14.00.

Paweł Rabiej przestaje pełnić funkcję rzecznika prasowego Nowoczesnej. Jego wniosek o przyjęcie rezygnacji zaakceptowany przez zarząd partii – tak brzmiało oficjalne oświadczenie Nowoczesnej.

Koniecznie przeczytaj: Rzecznik Nowoczesnej „wrobiony” przez dziennikarza TVP. Rabiej pochwalił się, gdzie podróżował w czasie protestu [WIDEO]

Czytaj też: „Niemieckie Obozy Śmierci” - akcja polskich internautów odpowiedzią na bezczelność niemieckiej telewizji. Dołącz się!

Poseł Katarzyna Lubnauer wyjaśniła potem, że rezygnacja Rabieja związana jest z „dobrem partii”, zaprzeczała jednak, że decyzja polityka była skutkiem nacisków ze strony Nowoczesnej. W kontekście ostatniego skandalu wokół słów byłego już rzecznika wydaje się to jednak mało prawdopodobne.

Przypomnijmy, Rabiej na swoim koncie na Twitterze stwierdził ostatnio, że obozy zagłady w naszym kraju budowali nie Niemcy, a naziści.

Słowa Rabieja wywołały powszechne oburzenie. Nawet Ryszard Petru jasno postawił sprawę:

Za obozy zagłady odpowiedzialność ponoszą nazistowskie Niemcy. Tego faktu nie można relatywizować – napisał na Twitterze lider Nowoczesnej.

O #GermanDeathCamps - akcji przeciw niemieckiej stacji ZDF, która posłużyła się sformułowaniem „polskie obozy koncentracyjne”, pisaliśmy tutaj: „Niemieckie Obozy Śmierci” - akcja polskich internautów odpowiedzią na bezczelność niemieckiej telewizji. Dołącz się!

Warto przeczytać: Dziennikarz RMF FM do posła Nowoczesnej. „Wy się autokompromitujecie” [WIDEO]