Donald Tusk ponownie wybrany na szefa Rady Europejskiej! Czy Kaczyński przegrał bitwę w Brukseli? [WIDEO]

09-03-2017 18:37
Budyek Komisji Europejskiej, Bruksela

Mimo wysiłków PiS-u, nie udało się przeforsować kandydatury Jacka Saryusza-Wolskiego na stanowisko szefa Rady Europejskiej. Polski rząd starał się wydłużyć negocjacje, ale propozycja została odrzucona.

Kandydatury polskiego rządu nie poparł nawet Wiktor Orban, tłumacząc takie postępowanie tym, że musi pozostać lojalny wobec przywódców Europejskiej Partii Ludowej, w skład której wchodzi Fidesz. Według unijnych źródeł, Tuska poprało 27 państw, a więc tylko Polska głosowała inaczej.

Przed głosowaniem premier polskiego rządu, Beata Szydło spotkała się z kanclerz Angelą Merkel, gdzie rozmawiano na temat przyszłości Donalda Tuska. Przebieg rozmów nie jest jeszcze znany. Trudno jednak zakładać, by akurat w sprawie reelekcji polityka popieranego przez Berlin i inne państwa Europy doszło do consensusu.

Koniecznie przeczytaj: Donald Tusk kompromituje się, wygłaszając podziękowanie po wygranych wyborach na szefa Rady Europejskiej [WIDEO]

Czytaj też: Donald Tusk z europejskim nakazem aresztowania? Kulisy rozmów Kaczyński-Merkel

Wynik tego starcia będzie miał przede wszystkim wymiar wizerunkowy, ale wcale nie musi zaszkodzić PiS-owi i Jarosławowi Kaczyńskiemu. Lider tej partii nie mógł poprzeć Tuska w sytuacji, gdy cała retoryka nowej władzy oparta jest na krytyce poprzedników. Elektorat, który głosował na PiS nie zrozumiałby takiej wolty. Porażkę na salonach europejskich będzie można zrzucić na Brukselę i wiarołomnych sojuszników z Grupy Wyszehradzkiej. Retorykę taką przyjęli już prominentni politycy PiS, w tym rzecznik partii Beata Mazurek.

Warto przeczytać: Awantura w Sejmie po wyborze Donalda Tuska na szefa Rady Europejskiej [WIDEO]